Lika värde

Folk pratar om att man ska behandla folk lika. Att alla är lika mycket värda. Jag håller inte med. Från födseln kan jag hålla med om att alla människor är lika värda. Sedan börjar man sitt liv. Från födseln och resten av livet kan vi själva påverka hur mycket värda vi är. Vi gör sånt som är bra, och sånt som är dåligt, både för oss själv och andra. Och vi formar en bild av oss själva, både hur i själv ser på oss, och en bild som vi visar utåt för andra att beskåda.

Människan är en falsk varelse. Vi kan säga en sak och mena en annan. Vi kan ge sken om att allt är som det ska när vi inombords är som en tornado. Vi kan ljuga och bedra. Vilka andra varelser gör på det viset? Monster är vad en del av oss är.

Sedan finns det de där guldklimparna. Man stöter på dem ibland. De tycks inte ha ett ont ben i kroppen. Allt de gör är helt fantastiskt, det är som om allt de rör blir till guld. De gömmer sig ibland oss och visar sig när man minst anar det. Jag älskar sådana personer. Jag önskar jag själv vore mer på det viset.

Kan man bli det då? En människa är inte det hon har gjort, utan det hon gör. Man är sina handlingar, men var dag är en ny chans att förändra sitt liv. Alla har vi dåliga dagar, men alla har vi också chansen att göra bättre ifrån oss nästa dag. Det är vad vi gör med dessa chanser som påverkar vem vi är. I våra egna ögon och i alla andras.

Livet är en gåva, man ska göra det bästa av den. Var värdefull. Var snäll. Var som de där sällsynta guldklimparna och förgyll dagen för dig själv och andra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0